Az Egység Egyeteméről érkezett 6 hetes Tudatosság-emelő gyakorlatsor az ősi Védák tanításai alapján a Burkokon -Kosha-kon- keresztül mélyíti el az állapotodat! A gyakorlatot Áldásadók végezhetik, csodálatos megtapasztalásokat és gyors fejlődést érhetünk el!


A sadhana alatt, fókuszálj teljes figyelmeddel hétfőtől szombatig egy testre, tudatossággal, gyakorlással és meditációval. Az első héten az első testtel foglalkozz, másodikon a másodikkal, és így tovább. Egy hét itt hétfőtől szombatig terjedő periódust jelent, vasárnap a pihenőnap. A hat hét leteltével, miután végigcsináltad a sadhanát mind a hat testtel, pihenj a hetedik héten, majd újrakezdheted!
A nyomtatható változatot itt töltheted le!

 

1.hét:
ANAMAYA KOSHA 
– FIZIKAI TEST

Légy tudatában!!!

légy tudatában a testednek egész hét folyamán! Figyeld meg cselekvés közben!
Az Univerzum irányítja a tested: „A tested nem a tiéd.”

Mozogj!!!

mozogj minden nap 15-20 percet! A testmozgás során maradj tudatában a testednek.

Meditálj!!!

A/ meditálj 10 percet az első csakrán (gyökércsakra), a Mooladhara-n, pranakriya 3-as tartásban, mikor a mutatóujjad megérinti a hüvelykujjak tövét. Érezd a pulzusodat, és használd a “Lang” hangot, miközben vizualizálod a csakrát, vagy szimplán vezesd a figyelmedet a gát tájékára.

B/ meditálj 11 percet a második csakrán (szakrális csakra), Svadhishtana, pranakriya 3-as tartás. Érezd a pulzusodat, és használd a “Vang” hangot, vizualizáld a csakrát, vagy csupán vezesd a figyelmedet a nemi szervek tájékára.

Lehetőleg a hét során minden nap ugyanabban az időpontban meditálj.

2.hét:
PRANAMAYA KOSHA – ENERGIA TEST

Légy tudatában!!!

Az egész hét során légy tudatában a tested és a gondolkodásod kapcsolatának, ahogyan ezek befolyásolják egymást.
a) amikor félelem van jelen, a szív gyorsabban ver vagy gyomorfájdalmad lesz,
b) amikor fűszeres ételt eszel, az hatással van a gondolataidra,
c) a gyümölcsöknek, és gyümölcsleveknek más hatásuk van… 🙂

Lélegezz!!!

Gyakorold a Pranakriyat!
a) ülj törökülésben, vagy sarokülésben, egyenes háttal, csukott szemekkel!
b) gyakorlás során ne erőltesd a légzést, maradj egy kényelmes tartományon belül

c) Pranakriya 1: a mutatóujjad hegye érinti a hüvelykujjak hegyét, érezd a pulzusodat és ahogyan az energia végigfolyik a test alsó részétől a csípőig.

d) Lélegezz be hétszer természetesen, ki pedig úgy, hogy a kilégzés legyen kétszer hosszabb, mint a belégzés, szorítsd össze kicsit a torkodat, ujyai.

e) Pranakriya 2: mutatóujjak teteje érinti a hüvelykujjak közepét, érezd a pulzust, és ahogyan az energia áramlik a csípő felől a nyakig.

f) Lélegezz be hétszer természetesen, ki pedig úgy, hogy a kilégzés legyen kétszer hosszabb, mint a belégzés, szorítsd össze kicsit a torkodat, ujjaidat.

g) Pranakriya 3: mutatóujjak teteje érinti a hüvelykujjak tövét, érezd a pulzust, és ahogyan az energia áramlik a nyak felől a fejbe.

h) Lélegezz be hétszer természetesen, ki pedig úgy, hogy a kilégzés legyen kétszer hosszabb, mint a belégzés, szorítsd össze kicsit a torkodat, ujjaidat.

i) Ezután feküdj hanyatt, karokat kissé távolítsd a testtől, fordítsd felfelé a tenyeredet, és pihenj (Savászana)

Meditálj!!!

Meditálj 21 percet a harmadik (napfonat) csakrán a manipura-n, pranakriya 3 (mutatóujjak teteje érinti a hüvelykujjak tövét), érezd a pulzust, és használd a “Rang” hangot, vizualizáld a csakrát, vagy csupán vezesd a figyelmedet a napfonat (gyomor) tájékára.

3.hét:
KARMAMAYA KOSHA – KARMATEST

Légy tudatában!!!

Egész hétre kerülj tudatába a karma alapelvének:
– látni fogod, hogy minden, amit teszel, változó formában visszatér hozzád.
– ha segítettél valakin, amikor a legnagyobb szüksége volt rá, ugyanez megtörténik veled.
– ha megbántottál valakit, veled is megtörténik.
– széva munka által (szolgálat), jó karmát szerzel.
– ha segítesz annyi emberen ahányan csak tudsz.
– ha kérsz és adsz megbocsájtást a kapcsolataidban.

Kapcsolódj!!!

Gyakorold az élettel való kapcsolódást önmagad körül:
– etess állatokat, madarakat,
– gondoskodj a halakról és a növényekről,
– ültess fákat,
– imádkozz közben arról, hogy kapcsolódsz az élethez, ami körbevesz,
Szeretettel és tudatossággal tedd ezt, imádkozz, hogy a jó karma spirituális növekedéssel térjen vissza hozzád!!!!

Meditálj!!!

Meditálj 21 percet a szívcsakrán (anahatha), pránakriya 3 (mutatóujj érinti a hüvelyk tövét), érezd a pulzusodat, és használd a “Yang” hangot, vizualizáld a csakrát, vagy csupán vezesd a figyelmedet a szív tájékára.

4.hét:
MANAMAYA KOSHA – AZ ELME TEST

Légy tudatában!!!

Egész hét folyamán kerülj tudatába a történeteidnek. Minden pillanatban kibontakozik benned egy történet, például, hogy most esik és sötét van, egy történet, ami a fiatalkorodból érkezik, amikor a szituáció hasonló volt.

Hallgasd meg a történeteidet!
A legtöbb a kapcsolataidban jelenik meg. Minden történetnek van egyfajta pszichológiai szükséglete. Például félsz, hogy beléd kötnek a tömegben, csak hallgasd meg a történetedet! Vagy amikor valakinek van egy gyönyörű tapasztalata és ez frusztrál téged, hallgasd meg a történetedet! Tele vagy pszichológiai szükségletekkel, találd meg a történetet ezekben a szükségletekben.

Meditálj!!!

Gyakorolj 20 perc vipassanát. Légy tudatában a természetes légzésednek. Légy tudatában mindannak, ami felmerül. Ne reagálj az ingerekre, csupán figyelj meg mindent.

Meditálj 21 percet a torokcsakrán (visuddhi), pranakriya 3 (mutatóujj érinti a hüvelyk tövét), érezd a pulzusodat, és használd a “Hang” hangot, vizualizáld a csakrát, vagy csupán vezesd a figyelmedet a torok tájékára.

5.hét:
VIGYNAMAYA KOSHA – A BÖLCSESSÉG TEST

Légy tudatában!!!

Légy tudatában a benned felmerülő és eltűnő személyiségeknek egész hét során. Valaki készített egy listát az összes személyiségről, akivel találkozott a napok során, és megértette: Senki nincs ott, csupán személyiségek!

Meditálj!!!

Gyakorolj “séta- meditációt” annyit, amennyit szeretnél. Gyalogolj lassan és teljes figyelemmel. Ha együtt sétáltok, ne beszéljetek.

Meditálj 21 percet a harmadikszem csakrán (agnya), pránakriya 3 (mutatóujj érinti a hüvelyk tövét), érezd a pulzusodat, és használd a “Aum” hangot, vizualizáld a csakrát, vagy csupán vezesd a figyelmedet a harmadikszem tájékára.

6.hét:
NANDAMAYA KOSHA – AZ EKSZTATIKUS TEST

Kerülj tudatába!!!

Kerülj tudatába a véletleneknek az életedben a hét folyamán. Az Isteni keze van mindenben, ami történik veled. Megoldást keresel, ami hirtelen felbukkan, légy hálás érte. Gyakorold az Isteni imádatát önmagadban. Ülj csendben, lásd a szépséget. Imádd a szívedben élő Istenit.

Meditálj!!!

Meditálj 21 percet a koronacsakrán (sahasrara), pranakriya 3 (mutatóujj érinti a hüvelyk tövét), érezd a pulzusodat, és használd az “Ogum” hangot, vizualizáld a csakrát, vagy csupán vezesd a figyelmedet a fejtető tájékára.