10%-ban az élet adja azt, ami veled történik. 90%-ban pedig a te döntéseid határozzák meg az élet. Mit jelent ez?

termeszet_4

Valójában nincs hatásunk a velünk történő dolgok 10%-a felett. Nem tudjuk megállítani az autót, miután lenyomtuk a féket. Nem tudjuk kontrollálni ezt a 10%-ot. De te határozod meg a többi 90%-ot. Hogy hogyan? A reakcióid által! Nem tudsz irányítani egy piros lámpát, de tudod irányítani a reakcióidat. Ne hagyd, hogy az emberek elbolondítsanak: TE tudod irányítani a reakcióidat. Nézzünk egy példát!

Együtt reggelizel a családoddal. A lányod ráborít egy csésze tejet az ingedre. Nincs befolyásod arra, ami éppen történik. Ami ezután lesz, az a te reakcióidon múlik: Átkozódni kezdesz… Keményen megszidod a lányodat, aki sírva fakad… Miután leszidtad, a feleségedhez fordulsz és szemrehányóan mondod neki, hogy túl közel tette a csészét az asztal széléhez… Felrohansz az emeletre és lecseréled az ingedet… Mire leérsz, látod, hogy a lányod annyira sírt, hogy nem tudta befejezni a reggelit és nem tudott elindulni az iskolába, ezért lekéste a buszt… Rohansz az autóhoz, és viszed a lányod az iskolába… 15 perc késéssel meg is érkezik… Miután 20 perc késéssel megérkeztél az irodába, észreveszed, hogy a táskádat otthon felejtetted… Miután hazaértél, már valami beékelődött a lányoddal és a feleségeddel való kapcsolatodba…

Miért? A reggeli viselkedésed miatt. Miért lett rossz a napod?
A) A csésze forró tej okozta?
B) A lányod okozta?
C) Te okoztad?

A válasz a “C”.

Tényleg nincs ellenőrzésed a 10%-felett abban, ami történik veled. A többi 90% a te reakcióidon múlik. Egy rossz reakció okozhatja egy barát elvesztését, stresszt… stb.
A 90-10 elv hihetetlen. Nagyon kevesen ismerik és alkalmazzák ezt az elvet. Az eredmény? Emberek milliói szenvednek az értelmetlen stressztől, megpróbáltatásoktól, problémáktól, szívpanaszoktól. Legközelebb, ha reagálsz egy helyzetre emlékezz a 90-10 elvre!