“Az Ego jó vagy rossz? Lehetséges e szabadnak lenni az EGO-tól és mégis működni, tevékenykedni a világban? Ez egy gyakori kérdés az elménkben, hogy lehetséges e EGO nélkül túlélni ebben az úgynevezett modern világban.”

Hogy vezessen minket, Sri Bhagavan beszél a hat Ego játékról. Az Ego azért, hogy biztosítsa bennünk a túlélését, mindig a következő hat játék valamelyikét játssza…

ab03

1. Uralkodni mások felett:

A mások feletti uralkodás egy természetes játéka az Egonak. Általában uralkodunk mások felett, amikor azt mondjuk, hogy mi szülők vagyunk, házastárs, vezetők, munkáltatók, tisztviselők, családfő… stb. A szülőként vagy vezetőként betöltött pozíciónk feljogosít minket, hogy rendszeresen uralkodjunk mások felett. A tudatunk finoman lehetővé teszi számunkra, hogy uralkodjunk másokon, leggakrabban azzal az ürüggyel, hogy aggódunk a cégért, ahol dolgozunk vagy egy másik személy iránti aggodalmunk miatt. Legtöbbször nem látjuk meg a kapcsolatainkban az Ego sebészi beavatkozásait.

2. Visszautasítani az uralkodást:

Tisztán meg kell értenünk, hogy ami visszautasítja azt, hogy uralkodjanak felettünk, az az Ego. Ez egy másik finom és veszélyes játéka az Egonak. Ha nincs Egonk, miért utasítjuk vissza azt, ha egy másik személy uralkodni akar felettünk? Ennek az Ego-nak a hiányában boldogan megadnánk magunkat mások uralmának, azonban legtöbbször nem szeretjünk azt, hogy uralkodnak felettünk bármilyen módon. Meg kell értenünk, hogy ez semmi más, mint a bennünk zajló Ego játék.

3. Nekem van igazam:

A bennünk lévő Ego folyton bizonyítani akarja, hogy “Nekem van igazam”. Újra és újra vitázunk vagy megpróbáljuk bizonyítani, hogy igazunk van, vagy jobbak vagyunk. Sokat magyarázkodsz annak érdekében, hogy bizonyítsd ezt. Tudatában kell lennünk ennek az Ego játéknak, amikor megpróbáljuk bebizonyítani, hogy nekünk van igazunk.

De miért is kellene bebizonyítanunk, hogy nekünk van igazunk? Ha tényleg igazunk van, egyáltalán nem szükséges bebizonyítani. A természet, az univerzum vagy Isten (bárhogyan nevezed) be fogja bizonyítani számunkra, ha felismerjük önmagunkban ezt az Ego játékot.

4. Te tévedsz:

Ez az érme másik oldala. Amint bebizonyítottuk, hogy igazunk van, azt is be akarjuk bizonyítani, hogy a másik személy téved. Ez sem más, mint az Ego játéka bennünk.

5. Túlélés:

Végül, az Ego, hogy biztosítsa bennünk a túlélését, egyszerűen arra a gondolatra fog vezetni minket, hogy a fentiek közül egyiket sem játssza. Az Ego mindíg igazolja önmagát. Az elme el fog vezetni minket oda, hogy azt gondoljuk, hogy egyáltalán nem vagyunk az Egohoz kötve, vagy oda, hogy teljes mértékben jogos az egoista megközelítésünk.

6. Elpalástolás:

Nagyon gyakran elfedjük az Egónkat azzal, hogy megítélünk másokat vagy keressük a hibát másokban. Legyünk nagyon tudatában, hogy ahogy gyakrabban keressük a hibát másokba, az az Ego és megbántódás. Itt nem a gyakorlati és funkcionális hibákról beszélünk. Mi a jellegzetes ítélkezésről, hibáztatásról és mások cimkézéséről beszélünk.

Az Ego jó vagy rossz?

Lehetséges e szabadnak lenni az EGO-tól és mégis működni, tevékenykedni a világban? Ez egy gyakori kérdés az elménkben, hogy lehetséges e EGO nélkül túlélni ebben az ugynevezett modern világban. Ezt a kérdést tették fel Sri Amma Bhagavannak, aki szellemi Avatár és az Egység mozgalom alapítója.

Kérdés Sri Bhagavanhoz: “Néha, amikor beszélünk emberekkel az üzleti szektorból vagy máshonnan Bhagavan, amikor az egoról beszélünk – gyakran az a kondíciójuk, nézőpontjuk, hogy egó nélkül nagyon bonyolult a túlélésünk. Ha nem vagyunk egósak, a világ uralkodni fog rajtunk, akkor végünk lenne.

Lehetséges Bhagavan, hogy szabadok legyünk az EGO-tól és mégis működjünk, érvényesüljünk a világban; Sikeresek maradjunk a világban; Versenyképesek maradjuk a világban?

Sri bhagavan válasza:

“Igen! Söt, ha szabad vagy az egótól, rendkívül sikeres lehetsz! Különbséget kell tennünk az ÉN (SELF) és az EGO között. Az Én egy törekvés  -az akarat, hogy kiharcoljunk vagy elérjünk valamit. Most mi nem arról beszélünk itt. Másrészről az Ego meghatározza az álláspontunkat, a pozíciónkat. Amikor egy pozíciót töltesz be, nem érted meg, hogy a másik ember miről beszél. Nincs figyelés. Ennélfogva nincs tanulás. Ezért minden esélyed megvan, hogy veszíts. Minden esélyed megvan, hogy elveszíts egy üzleti megrendelést. Minden esélyed megvan, hogy elveszíts egy jó munkaerőt. Ezért van, hogy az Ego nagyon ártalmas az üzleti sikerre. Itt, most tudnod kell, hogy nem az Én-ről beszélünk. Az Én-nek nagyon is jelen kell lennie, ha sikereket akarsz elérni a világban. Mi nem arról beszélünk. Mi az Egoról és annak játszmáiról beszélünk, ami nagyon áratalmas a sikerek elérésének folyamatában. Tehát, meg kell tanulnod különbséget tenni a kettő között.”

Kiegészítés:

Mondjuk állást foglalsz és azt mondod – ez egy nagyon jó gyógyszer számodra – , ezt az álláspontodból teszed. Ezután jön valaki, aki meggyőz téged, hogy talán mégsem ez a megfelelő gyógyszer, miért nem ismerkedj meg a homeopátiával vagy ayurvédával. Azt mondod -ok, meg fogom vizsgálni azokat.  Ekkor nem ragadsz le az álláspontodnál. Volt egy álláspontod, – egy rögeszméd – de most fel vagy készülve, hogy változtass rajta, meggyőződéssel. De amikor az Ego megzavar és azt mondja “nem, nem, én nem hibázhatok, ha elfogadom, azt amit mond, alantasnak fogom érezni magam, ő pedig felettem állónak, ezért, nem, nem, csak ez lehet igaz, amit én mondtam.” Ekkor történik meg az, hogy az ego és a rögeszme beragadást okoz. Nem tudsz majd továbblépni. Az ilyen embereket bolondnak is nevezhetjük. Ők sosem tanulnak az élteben.

Nos, az egyénnek lazának és rugalmasnak kell lennie, nem egy őrült fickónak, aki állandóan változtatja a véleményét. Viszont, amikor úgy adódik, képesnek kell lennie, hogy megváltoztassa a nézőpontját egy másik nézőpontra. Ezért mondjuk azt, hogy különféle nézőpontjaid vannak. Ennyi az egész. Az egyikről a másikra változtathatod. Tehát, megértesz dolgokat, megtanulhatod, és elfelejtheted őket.

Ám akkor jön az egód… Az ego hatféle játszmát játszik: „igazam van”, „te tévedsz”; uralkodni akar, vagy visszautasítja, hogy uralkodjanak felette… stb. szóval ezek mind az ego játszmái. Ezek a játszmák az ego játékai. Hogyha ezek a játszmák hozzáadódnak a rögeszmédhez, akkor beragadsz, és ez azt jelenti, hogy harcolni fogsz. Ez megtörténhet férj és feleség, apa és fia között. Ezek mind azért történnek, mert be vagy ragadva.

Tegyük fel, hogy van egy apa és a fia. A fiúnak rá kell ébrednie, hogy az apa egy másik generációhoz tartozik, és nem változtathatja meg az apját olyan gyorsan. Az apának is fel kell ismernie, hogy egy másik generációhoz tartozik, más az érzékelése, és ehhez alkalmazkodnia kell. Ha fiú az egója miatt kitart az álláspontja mellett, akkor azt gondolja,  “az apám uralkodik felettem”, és az apa azt fogja gondolni, hogy “a fiam visszautasítja, hogy uralkodjak felette”. Ekkor egy konfliktus van jelen. Hogyha mindennek belül tudatába kerülsz, akkor az elme magától kilép a beragadásból. Nem kell erőfeszítéseket tenned, ez nagyon természetes módon, magától meg fog történni.