“A szeretet nem egy érzés, és nem is egy erő. Ezek közül egyik sem. A szeretetről nem lehet beszélni. Az egyetlen dolog, amit mondhatunk róla, hogy feltétel nélküli. Ez nem egy szülő gyermek iránti szeretete, vagy szeretet egy férfi és nő, vagy barátok között. Nem ragaszkodás, nem megszállottság, és nem is aggodalom, vagy törődés. Ez egy olyan dolog, amiből ez az univerzum teremtve van. Ez a te igaz természeted.

A szeretetet, amiről mi beszélünk, meg kell tapasztalni. Mert ha nem tapasztalod, akkor az csak egy a felfogóképességeden túli dolog. Mi nem ítéljük el azt a szeretetet, amit most tapasztalsz. Ez a fajta szeretet is tökéletesen rendben van. Viszont, ha egyáltalán nem vagy képes bármilyen okot adni neki, akkor meglehet, hogy felfedezted a szeretetet. Ez a szeretet feltétel nélküli és ez a fajta szeretet nem egy képzelet szülte szeretet. Amikor ok nélküli Szeretetet tapasztalsz, akkor Egységben vagy. Akkor nem vagy többé elválasztódva a kutyától, a leprástól, a koldustól, vagy a gazdagtól. Senki sincs elválasztódva tőled. Csak teljes egység van. Ez szeretet, ami az egységben született.

Az Egység egyik legfontosabb tanítása, hogy a tartalom nem fontos. A fontos az az, hogy miként tapasztalod a tartalmat.

 Bármi is történik az életedben, meg kell tanulnod az annak való megtapasztalásának a művészetét. Az igazi életművészet nem más, mint egészen, totálisan és teljesen megtapasztalni azt, ami történik, bármi legyen is az.

A legtöbb esetben emberi kölcsönhatások történnek. Kölcsönhatások a barátaiddal, a rokonaiddal, a főnököddel, a gyermekeiddel és a családoddal. Folyamatos kölcsönhatásban vagy velük, mert az élet kapcsolatok. Kapcsolatok nélkül te nem létezel. Ezekben a kapcsolatokban megsérülhetsz, vagy ingerültté válhatsz, és lehet néhány kellemetlen emléked. Ha képes vagy teljesen megtapasztalni mindazt, ami történik, akkor határtalan örömre lelsz. És ha ekkora öröm van ott, akkor az nem áll meg ennél a pontnál. Szeretetté válik. Csak egy boldog és örömteli ember képes igazán szeretni. Igaz szeretet akkor van, amikor igaz öröm van. Igaz öröm pedig akkor van, amikor megtapasztalod azt, ami belül van, bármi legyen is az.”

– Sri Bhagavan