“A Felébredett agya másképpen strukturált. Egy neurobiológiai emelkedés történt benne, és az érzékelések szétkapcsolódtak. Egyáltalán nem szenvedsz már, amikor ez az emelkedés megtörténik.
Nem érzed már többet, hogy: „én itt vagyok”. Amikor te nem vagy ott, akkor nem látod a különbséget a „magad” és a „másik” között. Az is egy elképzelés, hogy „te nem vagy ott”. Nincs jelen többé egy elkülönült létező, és többé már nem vagy elválasztódva a másiktól. Úgy látod őt, mint magadat.
Ez egy olyan tapasztalás, amely a nap 24 órájában jelen lesz. Mindeközben a memória sértetlen marad. Vagyis emlékezni fogsz a nevedre, a szüleid nevére stb. Tudni fogod, hogy az apád fizikailag máshogy néz ki, mint te, mégis úgy érzed, hogy egy vagy a kollektív tudatossággal, és megtapasztalod azt.
Akár eltűnik, megszűnik az „én”-ed vagy pedig kitágul, kiterjeszkedik.
A nem felébredett egyén úgy látja, hogy a látó és a látott nem azonos. Először meg kell értened azt az törvényt, hogy a tapasztaló, a tapasztalt és a tapasztalás egyszerre jön létre, és egyszerre is szűnik meg.
Például, amikor nézed a számítógépedet, az megjelenik. Ezzel egyidejűleg te is megjelensz. A látó és a látott megszületik a látás folyamatában. Ezt nagyon fontos megérteni.
Abban a pillanatban, ahogy áthelyezed a figyelmed a telefonra, jelen van a telefon és te. A számítógép eltűnt, és az a személy is eltűnt, aki a számítógépet nézte. Mindez folyamatosan zajlik.
Ha szagolsz valamit, akkor jelen van az illat, a szagoló személy és a szaglás tapasztalása. Tehát, a tapasztaló, a tapasztalt valami és a tapasztalás folyamata egyidejűleg emelkedik fel, és egyidejűleg is szűnik meg.
A nem felébredett egyén úgy látja, hogy a néző és a nézett nem azonos, különbözőek. A felébredett egyén a nézőt a nézettnek látja. A néző az, amit látott. Azzá válik: „tatvamasi”. (AZ vagyok). Azzá válsz. Látod a fát, és teljességgel megtapasztalod.
Amikor azt látod, valaki fájdalmat okoz, megtapasztalod a fájdalmat, mivel „te” nem vagy jelen. Ez nagyon erőteljes, és a nap 24 órájában zajlik. Nincs senki jelen. Nincs „én” jelen.”

– Sri Bhagavan