A felébredett a jelenben él.
A nem felébredett a múltban, vagy a jövőben él.

Miközben beszélek hozzád, szeretném, ha feltérképeznél mindent, ami éppen most történik. Amikor mondok neked valamit, csak tedd meg. Ha így teszel, akkor gyönyörűen magadévá tudod tenni a tanítás értelmét. Most éppen engem hallgatsz vagy nézel valamit, vagy tapasztalsz valamit magad körül, vagy tapasztalod a hűvös vagy meleg levegőt. Ha izzadsz, akkor az izzadságot tapasztalod. Csak tapasztald meg mindazt, ami most keresztül áramlik az öt érzékszerveden. Ez az öt bemenet, ami bemegy a testbe, hogy tapasztalást adjon neked. Felejtsd el az elmét és a gondolatokat, amelyek jönnek. Csak hozd a tudatosságodba mindazt, ami történik az öt érzékszerveden keresztül.

Nos, mondjuk épp most engem hallgatsz. Mi van még ott? Mondjuk nézel egy mennyezeti ventilátort. Csak nézed, és nem gondolsz a bátyádra vagy a holnapi munkádra. Nem gondolsz semmire. Csak nézed, ami épp ott van. Bármi van ott, az csak ott van. Minden csendes. A szék, a fal, a ventilátor, a lámpa, mind csendes. Ha egy óra van ott, az is csendes. Egy igen nagy világ van ott, ami befelé áramlik. Oly sok dolog áramlik az elmében. Oly sok gondolat áramlik az elmédben. 5 perc alatt ötezer gondolatod van, egy piac van benned. Egy csomó ember is van benned. Valakinek a bátyja vagy a húga vagy, a felesége, a férje, a bácsikája, nénikéje, egy professzor vagy egy tanuló. Nagyon sok személyiség van benned. Ez mind áramlik benned. Egy csomó terv áramlik benned és rengeteg elemzés is. Állandóan gondolkodsz. Gondolsz arra, hogy mi fog történni holnap, mi történt a múltban, vagy tegnapelőtt. Ha valaki reggel megszidott, és ez nem tetszett neked, akkor erre gondolsz, és azon gondolkodsz, hogyan tudnád visszatámadni azt a személyt. Ezek a gondolatok folyamatosan áramlanak, és nem engedik, hogy megtapasztald a jelent. A tegnap elmúlt és vége van. Valaminek, ami 10 évvel ezelőtt történt veled, szintén vége van. Éppen most bármi történik, az éppen most történik. Ez a valóság és az igazság. A múlt már nincs ott egyáltalán. Vége van, elmúlt. A jövő még nem született meg. Még nem érkezett el. Az nincs ott. Ami az igazság, az csak a jelen. Ami ott van, az a jelen, és az változik. Amit 5 napja tapasztaltál, az már elmúlt. Amit 5 órája tapasztaltál, az elmúlt. Valahol voltál abban az időpontban, de már vége van. Az nincs ott, és elmúlt.

Fókuszálj erre, és lásd meg, hogy mennyi az igazság ebben. Ez már elmúlt. 5 perccel ezelőtt beszéltem valamiről, és az már elmúlt. Vége van, meghalt. Az 5 másodperccel ezelőttinek is vége van, halott. Minden pillanat változik. Minden pillanat maga a jelen, és minden pillanatban megtapasztalhatod az életet, de nem tapasztalod a jelent, hanem csak vándorolsz a múltba vagy a jövőbe. Szóval, szenvedés van. Ott van az én. Konfliktus van. Harc van. Igyekvés a változásra. Bizonytalanság, fájdalom van. Ott van a képtelenség, hogy megéld a jelen pillanatot. Ha a jelen arany, akkor a múlt vagy a jövő a mesterséges arany. Gondold el, mennyit szenvedünk csak a gondolatainkban, nem vagyunk képesek megtapasztalni az öt érzékelést, nem vagyunk képesek megtapasztalni a csodálatos illatokat. Van egy füstölő, de nem vagy képes teljesen megtapasztalni a füstölő illatát.

Ha csak tapasztalod a füstölő illatát, az oly szép. Ez óriási. Egy csomó öröm van abban az állapotban. Mégis úgy érezheted, mint valami sírás-rívást. Ez csak egy erőteljes illat, de a gondolatok gátolnak a tapasztalásában. Elrontja azt a belépő jövő vagy a belépő múlt. A múltbéli sérelmek és a jövőbeli bizonytalanság ellehetetlenítik, hogy élvezd a jelen pillanatot. Ahogy egyre inkább látod a jelent, az egyre inkább állandóvá válik számodra. Összekapcsolódva lenni ezzel: a Kegyelem. Összekapcsolódva lenni ezzel: a Jelenlét. Az Isteni Kegyelem fogja megtenni ezt. Bhagavan azt mondja: „Az ember nem tudja önmaga elérni. Meg kell, hogy adassék neki.” Nagyon sokat próbálkozhatsz, mégsem tudod te magad elérni ezt. Megpróbálhatod megérteni. Megpróbálhatsz intellektuális tisztánlátásra szert tenni az emberi erőfeszítésed által. De végül, ha az állapotnak el kell jönnie, annak egy történésnek kell lennie. Ennek egy áldásnak kell lennie. Csak figyeld meg, az elme hogyan vándorol a jövőbe, és hogyan vándorol a múltba. Ez nem az élet tapasztalása. Ez csak létezés. Te csak létezel. De nem élsz. Ez az, amit Bhagavan mond.

Amikor felébredetté válsz, elkezdesz élni. A jelenben leszel. Nézel valamit, és a fókuszod természetesen lesz ott. Csak tapasztalsz. Csak látsz. Ahogy Buddha mondja: „A látásban csak a látás van. A hallásban csak a hallás van és a gondolkodásban csak a gondolat.” Ő teljességgel tapasztalja az életet, mert ő abban van „ami van”. A jelenben van, és ez oly örömteli. Nincs múlt. Nincs jelen. Nincs én. Ilyen az élete egy felébredettnek, és az ő élete folyamatosan ilyen. Mindig a jelenben van, folyamatosan tapasztal és tapasztal. Ha jön egy gondolat, látja a gondolatot. Elmélkedj ezen. Bhagavan azt mondja: „A felébredett egyén a jelenben él. A nem felébredett a múltban vagy a jövőben él.” A múlt halott. A jövő még nem született meg. Ha egy fát nézel, 5 évvel ezelőtt az másmilyen volt. 5 nappal ezelőtt is másmilyen volt. 5 órával ezelőtt is másmilyen volt. 5 perccel ezelőtt is másmilyen volt. 5 másodperccel ezelőtt is másmilyen volt. És szintén, 5 másodperccel később is másmilyen lesz, 5 perccel, 5 órával, 5 nappal és 5 évvel később is másmilyen lesz. Minden pillanat különböző. Ez egy folyamat. Nem egy nyugvó állapot. Ez folyamatosan változik. Szabad szemmel mi ezt képtelenek vagyunk meglátni. Úgy tűnik, mintha nyugalmi állapotban lenne, de nem az. Ebben az érzékelésben minden változik. Mindentől függetlenül felmerül és eltűnik. Semminek nincs ön-természete. Csukd be a szemed, és lásd meg, ami megy! Az elme vándorol a múltba és a jövőbe. Csak figyeld meg! Ne vidd a gondolataidat a múltba vagy a jövőbe, azok természetesen odamennek. Csak nézd!

Ha nem vagy felébredett, csinálhatsz egy „sadhana”-t, hogy gyakorolsz a jelenben lenni. Ez segíteni fog. Kérlek tudd, hogy ez a gyakorlat nem fogja a felébredés állapotát eredményezni, de segíti a felébredési folyamatot. Ha felébredett vagy, alkalmazd a tanítást és lásd! Mind a felébredetteknek és a nem felébredetteknek gyakorolniuk kell, a gyakorlással mélyülni fog a folyamat.
Elmélkedj minél többet a tanításon, és ha nem vagy felébredett, lásd meg az életedben, hogy mennyire a múltban, vagy a jövőben élsz! A webcast folyamán Bhagavan deekshát fog adni, te csak fogadd azt!