Három fajta ember jár a földön:
1. azok, akik még azokat is bántják, akik szeretik őket
2. azok, akik csak azokat bántják, akik szeretik őket
3. azok, akik szeretik még azokat is, akik bánják őket

Az emberek első kategóriájába azok tartoznak, akiknek van szemük, de nem látnak. Akiknek van szívük, ami könyörtelenül dobog, de nem képesek érezni. Minden szeretet és törődés iránt, amit feléjük mutatnak vakok és halottak. Isszák a feléjük árasztott szeretetet, mégis megbántják, elhanyagolják és mellőzik azokat, akik szeretik őket. Számukra a kapcsolatok arra valók, hogy kihasználják azokat. Nem képesek a hálára. Ők egy fertőzés, egy betegség az anyaföldön. Soha ne légy egy közülük.

A második körbe azok az emberek tartoznak, akik csak azokkal törődnek, akik szeretik őket. A szeretetük önző és nagyon korlátozott. A szeretetük annyi ideig tart, ameddig mások folyamatosan szeretik őket és az ő dallamukat játsszanak. Használják az embereket és hajlandók arra is, hogy mások kihasználják őket, amíg kényelmes számára. Fokozatosan érzéketlenné válnak a szeretet és a törődéssel szemben, a kialakuló tapasztalataik alapján. Ezek a hétköznapi emberek, akik csak túlélnek, de soha nem ismerik meg az élet örömét. Most kérlek, kerülj tudatába önmagadnak, hogy meglásd, ha közéjük tartozol.

Az első és a második típus túlsúlyban van a földön,
ezért fájdalmat és kínt találsz mindenhol.

Az emberek harmadik típusa áldás. Azért vannak, hogy fenntartsák a dharma egyensúlyát egy olyan világban, ami annyira ártó és szívtelen. Mindenhol megtalálod őket, alázatos, ártatlan, hatalmas, nagy, gazdag, szegény – a társadalom minden területén. Talán még a saját családodban is megtalálhatod őket. Úgy érzékelik az életet, ami egy alkalom a tanulásra és ezért amikor az emberek bántják őket, akkor ők az istenitől érkező üzenet küldöttjét látják bennük, aki azért jön, hogy leckéket tanítson.

Vajon ők nem a te mestereid, akik mély spirituális leckéket tanítanak neked a szenvedésről, a könyörületről, a megbocsátásról?

Az élet végső soron önmagad megismerésének küldetése. Azok, akik bántanak, feltárják számodra a legbensőbb érzelmeidet, a haragot, frusztrációt, mérget stb. Mivel ami belül lappang, csak akkor jön elő, ha kiprovokálják. Ezért ne feltételezd azt, hogy a te lényed igazságos és a másik lénye igazságtalan. Légy elég alázatos, hogy meglásd az igazságod, bármilyen is vagy. Szintén légy hálás azoknak, akik bántanak téged, mert elveszik a te rossz karmikus adósságaidat és tisztítanak téged.
A harmadik fajta ember a teremtés legnemesebbje – mert szeretettel viszonozzák azokat is, akik bántják őket.

-Sri Amma