Kérdés:

Az első kérdés a szüleimmel való kapcsolatomra vonatkozik. Miért van az, hogy gyakran azt érzem, hogy már rengeteg minden meggyógyult, azután valami történik, és akkor úgy érzem, hogy még rengeteg mindennek kell gyógyulnia, és mintha hátrafelé haladnék, nem előre. Mit tehetnék Bhagavan?

abBHAGAVAN:

Az élet kapcsolatok. Ez egy nagyon eleven dolog. Nem foglalkozunk az élettelen múlttal itt. Meg kell értsük azt, hogy amikor a szüleinkkel való kapcsolatunkról beszélünk, az nem azt jelenti, hogy megoldottad ezt és azt a feladatot. Ez nem így van. A tanítást megfelelően kell értelmezni.

Tehát azt jelenti, hogy neked tudatában kell lenned a problémának. A probléma ott van, de az emberek nincsenek tudatában ennek. A tudatosság alatt nem egy egyszerű tudást értünk. Ez olyan, mint amikor egy kígyót tartasz a kezedben. Nagyon intenzív. Tehát ilyen módon tartod, és ilyen módon kell tudatosnak is lenned, erről beszélünk mi. Amikor így tartasz valamit, az gyógyul. Ez nem azt jelenti, hogy örökre eltűnik. Nagyon könnyen visszatérhet, ha elveszíted a tudatossági szintedet.

Minél többet vagy a tudatossági szinteden, annál jobban megy a gyógyulás. Ez így van rendben. De amint kicsúszol a tudatosságból, visszatér. Ez nem úgy van, hogy van ott egy betegség, amit meggyógyítasz, és utána szabad vagy. Nem így van ez. Ez egy élő valami. A kapcsolat egy élő dolog. Az élet egy élő dolog. És az élet kapcsolat. Ha nincs kapcsolat, nincs élet.

Folyamatos munkára van szükség. Előkerül, majd eltűnik, vagy később visszatér. Hullámzik majd. Mint ahogyan rengeteg személyiség található benned, minden egyes személyiség megjelenik, fordul egyet, jön és kicsit marad, majd elmegy, és azután egy másik érkezik.

Fel kell adnod azt az elképzelést, hogy “meggyógyultam”…. Nem, ez nem így van. Neked intenzíven ébernek kell lenned. Még ha felébredett is vagy, néha kis időre elveszítheted a tudatosságodat, azután gyorsan visszatér. A felébredett személy gyorsan visszakapja. A felébredettség, a tudatosság visszatér, és így az egyén visszakerül a csodálatos állapotába. Mindig elcsúszhatsz, és eleshetsz.

Nem szabad azt feltételezned, hogy minden meggyógyult. Nem. Talán a töltet kisebb lett, ennyi történt. És visszatér, ha nem vagy éber. Tehát meg kell tanulnod az idődből minél többet egyre nagyobb tudatosságban eltölteni. Talán a kezdetekben ez csak néhány perc lesz, majd néhány óra, azután pedig néhány napig tart.

Így megy ez. Azután szinte állandóvá válik. Majdnem tartós. Majdnem az, ha a probléma ami jelen van, nem okoz gondot neked. A gondok ott lesznek, de nem fognak zavarni, ha tudatosság van jelen. Amikor nincs jelen tudatosság, akkor zavarnak téged.

Tehát sosem mondhatod azt, hogy “Igen, most meggyógyultam”. Talán átmenetileg ezt érzed. A töltet mondjuk eltűnik, vagy valami ilyesmi. De később visszatér, ha nincs jelen tudatosság.

Részlet Sri Bhagavan Webcastjából, 2009. december 19. Mexikó
fordította Nyitray Kriszti