Gyakran használjuk az Isten szót, de Isten mindenkinek mást és mást jelent.
Tulajdonképpen Isten a szentséges felettes én, a legmagasabb intelligencia vagy tudatosság…”

ab“…láttál már olyat, ahogy több száz madár egy csapatban repül úgy, mintha egy madár volna, ugye? A madárraj egyetlen tudatossággal rendelkezik, és minden egyes madár a csapat tudatosságát követi. Néha egy-két madár elhagyja egy kis időre a csapatot, de utána visszatérnek. Tehát, ha te vagy az egyik madár, akkor a többi madár összessége az Antaryamin. Ezt nevezhetjük Istennek vagy magasabb intelligenciának is. 

Amikor azt mondjuk, hogy az Antaryaminod felébredt,
az azt jelenti, hogy te, a kis részecske kapcsolatba léptél az Egésszel.

Ha a madárrajból egy madár kiesik, kettő vagy három madár a segítségére siet, és visszaviszi a többiekhez. Csakis akkor tud az Egész működni. Tehát, amíg a kismadár a nagy csapatot követi, addig ő a nagy csapat akaratát követi. Így, ha te kapcsolatban vagy az Antaryaminnal, és képes vagy kommunikálni vele, akkor „te”, a részecske, az Egész, azaz az Isteni akaratát követed. Az nem elég, ha te követni szeretnéd az Isteni akaratát. Neked pontosan tudnod kell, hogy mi az Isteni, a magasabb tudatosság akarata. Enélkül te csak egy madárka vagy, aki kiesett a rajból.

Tulajdonképpen az Antaryamin nélkül árva vagy. Az Antaryamin maga az Egész, és ha kapcsolatban vagy vele, az azt jelenti, hogy kapcsolatban vagy az Egésszel. Az emberiség tudatossága sokkal több, mint az egyes egyének tudatossága összeadva. Ez nem úgy adódik össze, mint az: 1 + 1 = 2, hanem inkább: 1 + 1 = 4. Ez a szinergikus együtthatás. A hidrogén és az oxigén egyesüléséből víz jön létre, melynek tulajdonsága teljesen eltérő a hidrogén és az oxigén tulajdonságaitól. Ez a felemelkedő tudatosság maga Isten, a Kozmikus tudatosság vagy Antaryamin.

Az Antaryamin a te belső vezetőd, a legeslegjobb barátod,
aki vezet és védelmez téged.

Manapság rengetegszer vagy konfliktusban. Mi a helyes és mi nem? Mi a jó és mi a rossz? Nem vagy képes ezek eldöntésére. Sokszor döntést hozol, de utána mégis megbánod. Ám amikor az Antaryamin felébred benned, pontosan tudni fogod, hogy miként válaszolj az élet minden egyes eseményére. Minden pillanatban veled lesz valaki, aki vezet téged, akiben bízhatsz, és aki elfogad téged teljesen úgy, ahogy vagy. Mindezeken kívül, amikor kapcsolatban vagy az Antaryaminoddal, a megvilágosodás nagyon könnyedén megtörténik.

Tehát most már érted, hogy mi az Antaryamin, és hogy miért van rá szükséged. Most elmondom neked, hogy tulajdonképpen hogyan történik meg az Antaryamin felébredése. Alapvetően a társadalmunk, az iskoláztatásunk, a neveltetésünk, és az életstílusunk nem engedi, hogy megtapasztaljuk és kifejezzük az érzelmeinket. Mindent elnyomunk. Éppen emiatt nagyon nehéz kapcsolatba lépnünk az Antaryaminunkkal.

Amint kapcsolatba lépsz az elnyomott érzelmeiddel, és tiszta szívvel meghívod az Antaryaminodat, ő feléled benned. Oly módon történik meg mindez, ahogyan ő azt szeretné, vagy ahogyan te magad szeretnéd.

Az Antaryaminnal való kapcsolat az ember természetes állapota,
ez egy a születésnél fogva illető jog.

Olyan ez, mint a légzés és az emésztés. Az ősidőkben mindenki kapcsolatban állt az Antaryaminával. Pár száz évvel ezelőtt éltek olyan törzsek Afrikában, akik közvetlenül kommunikáltak az Antaryaminukkal. Csodálatos életet éltek.

Mindössze annyit kell tenned, hogy a szívedből, hatalmas érzelemmel, érzéssel és kötődéssel, szeretettel hívd meg az Antaryaminod! Ha így teszel, fel fog ébredni benned. Egyáltalán nem nehéz ez. Te azt hiszed, hogy ez bonyolult, és különféle helytelen elképzeléseid vannak róla. Az Antaryamint nem érdekli, hogy te milyen ember vagy. Ő a te legjobb barátod, így nem ítélkezik feletted. Csak annyit szeretne, hogy hívd meg őt érzéssel és kötődéssel.”

– Sri Bhagavan