New Brain = New World : KUNDALINI

A Kundalini ébredése a Sushumna Nadin keresztül

Attish barátom fordításában szeretnék bemutatni egy érdekes oldalt, jó olvasgatást!
http://www.newbrainnewworld.com Remélem hamarosan az oldal teljes fordítása elkészül 🙂

A Kundalini a hindu gondolkodás szerint egy “energiatekercs”,
amely a gerinc alsó végénél található, a gyökér csakrában.

A legtöbb emberben ez az energia alvó állapotban van, de felébreszthető néhány gyakorlattal, például bizonyos jóga gyakorlatokkal vagy Deekshával, ami egyfajta energiaátadás, melyet egy felébredett embertől kaphatunk. Amikor ez az energia feléled, akkor felemelkedik a gerincoszlopon keresztül a Sushumna csatornán át, eközben minden egyes csakrán keresztülmegy, egészen az agyig. Ha azonban az Ida vagy Pingala csatornán emelkedik fel, akkor súlyos mentális zavart okozhat.

Meditáció és érzelmi felszabadulás készíti elő a Kundalini felébredését. 

Meditáció alkalmával az illető erősebb hozzáférést kaphat az alacsonyabb tudatossághoz, szembesül a tudatalatti vagy öntudatlan elméjével. Ez a folyamat alacsonyabb EEG hullámokkal és emelkedő amplitúdóval (több alpha és tetha hullám) jár. Mély meditációban egyre több agyi neuron dolgozik szinkronban egymással, egyre lassabb és lassabb tempóban, melyeket testi és mély agykérgi mechanizmusok irányítanak. Az agy kísérletet tesz arra, hogy szembenézzen, tárolja és végül integrálja a blokkolt érzéseket és traumákat egy mélyebb szintű tudatosságba. Ezekkel a régi, elfojtott traumákkal kell szembenézni, megérezni és ezeket kell tudatosan integrálni a folyamat során.

A tudatalattihoz való hozzáférést meditációval és érzelem felszabadító terápiával lehet növelni, amelyek ugyanezeket az említett agyi változásokat okozzák (lassabb frekvencia, nagyobb amplitúdó). A meditáció növelheti a figyelmet, érzékenységet, hozzáférést, míg az érzések kifejezése pszihoterápia közben elősegíthetik a fizikai és mentális blokkok, töltetek végleges elengedését akár testi, akár idegrendszeri síkon, így téve a személyt egésszé.

A Kundalini felébredésének jelei
● hangokat hallunk a fejünkben (hang, zene, sziszegés, morgás, stb.)
● fényt látunk a fejünkben vagy a környezetünket megvilágítja valami, vizuális hallucinációk
● szokatlan meleg vagy hideg érzet a testen vagy a bőrön
● csiklandozó, rezgő, viszkető, csúszó kellemes vagy kevésbé kellemes érzések a testen vagy a bőrön
● spontán vagy önkéntelen mozdulatok vagy testhelyzetek (Kriyas)

A Deeksha elősegíti a Kundalini ébredését 

Kutatásaink megmutatták, hogy az energia közvetlen átadása (Deeksha), melyet egy felébredett személy által kapunk, hatékonyan stimulálja a Kundalini ébredését a másik személynél. Ezt a hipotézist erősítik kutatásaink során a szubjektív megfigyelések és objektív EEG méréseink is.

Azt láttuk, hogy közvetlenül a Deeksha átadása után a fogadó fél agyában emelkedtek az alpha és theta hullámok. Néhány alany esetében az alpha hullámok jelentős emelkedése 20% ról 100%-ra volt látható az elülső lebenyben.

A Kundalini ébredése aktiválja és szinkronizálja az agy prefrontális területeit 

Az egyik kisérletben az alanyt felkértük, hogy egy jelre emelje fel a Kundalini energiáját, miközben a gamma (30-42 Hz) hullámok tevékenységét rögzítettük a jobb és bal prefrontális területekről. A Kundalini energia 12 másodperccel a jel megadása után elérte az agy prefrontális területeit és elérte a maximum szintet mindkét területen 37 másodperc alatt. Ezután az energiaszint lecsökkent. Érdemes megjegyezni, hogy a bal első terület reagál gyorsabban, mint a jobb és magasabb töltöttségi szintre(17,5 uV a bal oldal és 12,5 uV a jobb oldal) is jut. Maximális energiaszinten a a gamma hullámok fázis szinkronizációja a jobb és bal oldal között nagyon magas szintre emelkedik.