“A megszabadulás nem lehetséges az egyén erőfeszítésén keresztül, hanem az egy Isteni adomány, amit meg kell kapnia.
Az, hogy te a saját erőfeszítéseden keresztül próbálod saját magad elérni ezt: ez maga az akadály. A belső erőfeszítés vagy próbálkozás: az maga az elme, maga az én. Amikor próbálunk eljutni egy szépséges állapotba, mint például a nem-féltékenység, a nem-dühösség, szabadság, öröm, vagy eksztázis állapotába: maga ez a próbálkozás az akadály.
Ennek a próbálkozásnak abba kell maradnia. Aztán te próbálod megállítani a próbálkozást, ami szintén próbálkozás, ami pedig küzdelem.
Emiatt egyszerűen nincs mód arra, hogy az ember ezt önmaga elérje. Meg kell kapnia Isteni áldáson keresztül. A próbálkozás Isteni áldáson keresztül marad abba.
A belvilágban tett bármilyen erőfeszítés a béke, nyugalom (állapotának az) ellentéte. Elmélkedj ezen! Bármilyen erőfeszítés a megállításra is egy újabb erőfeszítés, ami a nyugalom ellentéte. Ezért magának ennek az erőfeszítésnek kell eltűnnie.
Az összes belső konfliktus megszűnése, az összes küzdelem és erőfeszítés megszűnése: = megszabadulás, = mukthi. “
ég örökletes. Mégis sok fizikai probléma meggyógyul, amikor Felébredetté válsz. Amikor az „én” eltűnik, rengeteg olyan probléma gyógyulásra lel, melyet az „én” hozott létre.”

– Sri Bhagavan