Kérdés:

Bhagavan, ha Isten egy, akkor Isten válasza miért változik egyénenként?

A kegyelem mértéke, amiben részesülsz, vagy a forma,
melyben Isten megjelenik számodra, a vele való kapcsolatodtól függ.

Ez az, amiért fontos, hogy ne büntető vagy közömbös Isten képzete éljen benned. Ha azt gondolod, hogy Isten dühös lesz rád a gondolataid vagy az életed miatt, és emiatt félsz, Isten bizonyára meg fog büntetni téged. Ha az Istened egy rest apa, aki csak véget nem érő szólongatás és könyörgés után válaszol, akkor ez lesz a te valóságod. Te teremted a saját Istenedet. Zűrzavart okoztok az életetekben, nem vagytok tudatában az Isten megalkotásával kapcsolatban a birtokotokban lévő erőnek és szabadságnak. Az egyik legnagyobb átok, amit saját magatokra róhattok: egy nem megfelelő Isten létrehozása ¨C egy tökéletlen Istené, aki folyamatosan bírál és büntet téged.
Ne feledd: mikor azt mondom, alkosd meg az Istenedet, ez alatt nem azt értem, hogy egy nemlétező Istent teremts a képzeleted által. Isten a te teremtőd, hogyan tudnád te megteremteni Istent? Megalkotni a saját Istenedet egyet jelent tudatára ébredni a hatalmadban lévő erőnek. Isten hatalmas, erős, de ti is Isten részei vagytok, így elég hatalmasak, erősek, innen ered a probléma. Tiétek a szabadság, hogy olyan Istent tervezzetek, amilyet szeretnétek.
Ez ahhoz hasonló, mint amikor a fazekas az agyag felhasználásával remekműveket alkot. Te vagy a fazekas, Isten pedig az agyag. Az Istened tehát olyan módon válaszol neked, ahogyan szeretnéd. Ez az, amiért az „Elokthakari” szót használjuk, valaki, aki a várakozásnak megfelelően cselekszik.
Ne gondold, hogy Istent kigondolni merész dolog. Kezdettől fogva teremted Őt öntudatlanul, most csupán tudatosan és intelligens módon kell ezt tenned. Isten nem határozza meg önmagát. Az emberek definiálják Istent.
Alkoss olyan Istent, aki elég erős, hogy megadja számodra a felébredettséget, emellett teljesíti a vágyaidat is. Ha játékos, erős és jószívű barátként viszonyulsz Istenhez, aki a szükségleteidre azonnal válaszol, akkor olyan lesz a te Istened. Ezzel szemben, ha Istent megközelíthetetlennek tartod, akkor a mennyek kapui nem nyílnak meg, mert ott lesz egy nagy tábla, ami azt hirdeti: „Belépni tilos!”.
Ha azt mondod, Isten megfoghatatlan, akkor bizonyosan ez lesz a tapasztalásod. Választhatsz, hogy rosszalló, mosolygós, nevetős vagy játékos Istened legyen.